הניסוי הגדול של Instagram: הסתרת לייקים וצפיות
אינסטגרם, אפליקציית שיתוף התמונות נרכשה על ידי פייסבוק במיליארד דולר בשנת 2012, וכיום יש לה יותר ממיליארד משתמשים פעילים מידי חודש, כאשר 500 מיליון משתמשים נכנסים לפלטפורמה מדי יום ואם נציץ החוצה (אל שאר העולם) הגילאים הבולטים באינסטגרם הם בגילאי 18-34 המונים כ -65% מכלל המשתמשים.
מחלת הרדיפה אחר לייקים
אינסטגרם העלתה לנו את הטמפרטורה בקיץ 2019 ובחודש יולי היא הודיעה על ניסוי האינסטגרם הגדול: הסתרת מספר לייקים וצפיות בפוסטים (גירסת בטא).
דיבור עצמי: "אמרתי בכיתה, אמרתי בהדרכה… איכות ולא מספרים… חלק הרימו גבה, מי זו שמרשה לעצמה לצעוק את זה לעולם? וחלק הזדהו". אנחת רווחה. נמשיכה…
בזכוכית המגדלת נראה זרקור ענק על פייסבוק בקרב המשפיעים האמיתיים (לא קרדישיאן). בשנה האחרונה הזהירות שפייסבוק נוקטת בולטת במיוחד בכל הקשור לאבטחת המידע ברשת, הזכות לפרטיות, יכולת הבחירה לתוכן בפיד ומודעות, זיהוי הטעיות, מדיניות ההקשבה ברשת וכו'. אבל יש עוד משהו אחד שמעניין אותה מאוד… ההשלכות הנפשיות על האוכלוסיה הצעירה (שיימינג, פיתוח אובססיות ללייקים, למראה חיצוני ולקנאה). במחקר שנערך בשנת 2017 על ידי RSPH נמצא כי אינסטגרם נחשבת לרשת החברתית בעלת ההשפעה השלילית ביותר על בריאות הנפש של צעירים, ועם כל ההתמכרות לכלל מוצרי פייסבוק, אין לה ברירה אלא לנסות לתקן.
הגירסה הנסיונית של הסתרת לייקים באינסטגרם נובעת מהכח העצום שמשתמשים משייכים לחשבונות ולתוכן בעל מספר לייקים גבוה. היא יודעת כמה זמן בדיוק נמצא הגולש ברשת, מה תדירות העלאת הפוסטים, העברתם לארכיון ומחיקתם ועוד שלל נתונים על הפעולות המתבצעות בחשבון.
זו ההודעה הרשמית של אינסטגרם: "אנחנו רוצים שהעוקבים שלכם יתמקדו במה שאתם משתפים, ולא בכמה לייקים אתם מקבלים". החדשות המסעירות יצאו לעולם לאחר ועידת המפתחים של פייסבוק F8 ובציוץ של Adam Mosseri דווח על המדינות הראשונות בהן יתקיים הניסוי הגדול של אינסטגרם. והזוכות הן: ברזיל, קנדה, אירלנד, איטליה, יפן וניו זילנד.
אז הרמתי טלפון לשרון המהממת, חברת ילדות מקנדה לבדוק איך זה נראה משם. וזו התוצאה: באיזור הלייקים, אין לייקים.

מחלת השפעת...
רב המשתמשים ברשתות החברתיות מעלים תוכן כדי לזכות למעורבות גבוהה. פוסטים, סרטונים וסיפורים משמשים כחכה לדלות עוד לייקים, עוד חשיפה ותשומת לב לטובת הגדלת מספר העוקבים והצפיות.
מותגים, בלוגרים/ות, סלבס, פוליטיקאים ועוד אנשי ציבור נמדדים במספרים, מה שגורם לחלק מהם ל"פברק" קצת, ובמקום להשיג עוקבים באינסטגרם בדרך אורגנית, הם בוחרים לרכוש עוקבים לניפוח הפרופיל, לחוסר יציבות ולאי אותנטיות. תכל'ס מצטברת להם כמות עוקבים שברב המקרים לא יוצא כלום מהם… אבל למי מהם באמת אכפת, הם הרי הרימו אצבע.
הלייקים הפכו להיות מטרה והמשפיענים המירו אותם במטבע. אינסטגרם משמשת כמקור פרנסה מכובד עבורם (לבריאות, לבריאות, לבריאות). אבל לא אצל כולם זה בא לידי ביטוי בבריאות, אלא במחלת שפעת ארוכת טווח, המשפיעה על צעירים וצעירות מכל העולם שלא מצליחים להתחרות בתמונות מנקרות העיניים ומלבינות שיניים.
"אני לא שומע כבר מילים...עכשיו זה זמן של מספרים" ברי סחרוף
התוכן הממותג עלה מדרגה בשנה האחרונה. שיתוף פעולה בין משפיענים ומותגים הוא מבורך ובא לידי ביטוי בצורות שונות: חלקן אורגניות וחלקן ממומנות (כבר כתבתי בעבר על הידיעה של שילוב תוכן ממותג בפיד) ויש לי כמה מילים על משפיענים.
חשוב כשבוחרים משפיענים עבור קמפיין להתמקד באלו שהם להם זיקה לתחום, לוודא שהקהל רלוונטי ובטח שלא להתעלם מאלו שנראים "קטנים" בגלל מספרים, יכול מאוד להיות "שכל מילה שלהם בסלע" והם מעוררי השראה בקרב העוקבים שלהם, הם היו איתם בבית ספר, שירתו איתם בצבא, בעלי קירבה משפחתית, יש להם את כל המרכיבים ליצירת מעורבות צרכנית אמיתית.
דווקא אלו המשפיענים "הגדולים" לא באמת יוצרים תוכן אותנטי למוצר, זה עוד מהפרסומים שהם חייבים להעלות. אז קיימת ההבנה של הצפה של הרשת בתמונות של אותו מותג, מלא Hashtags צצים מכל עבר, וקיימת ההבנה לחשיפה, אבל איך נראית אותה משפיענית, ואיך נראה אותו מותג שבדיוק באותו חודש כל אלו שאתם עוקבים אחריהם, בדיוק ניקו את הבית עם אותו שואב אבק. מגוחך.

לא לעשות באינסטגרם: להפעיל בוטים...או בוטים אנושיים
הדרך העקלקלה להגדלת עוקבים היא על ידי שימוש בבוטים. אלו בעלי נטיה ליצירת מעורבות "אגרסיבית", לוחצים לייקים בשמכם על פוסטים, עוקבים אחר פרופילים ואפילו משאירים תגובות. אותם בוטים עובדים בשבילכם, טוב הא? אבל מה קורה שהתגובות שלכם הם דביליות לחלוטין? הבוט פועל בשם הפרופיל, נוסח התגובות הוא אוטומטי, וכמה באמת הייתם רוצים להגיב מבלי לחשוב על המוניטין שלכם קודם או לאן יכולה להוביל תגובה לא מתאימה. ולא נשכח את המעקב אחרי אחרים, מי בכלל רוצה לעקוב אחריהם, לך תדבר ללב של הבוט.
יש גם כאלו שמבטיחים איסוף לייקים אמיתי, ז"א אדם יושב כמו בוט, ומתחיל לעקוב אחרי אנשים על מנת שאלו יעקבו אחריך חזרה… גם פה, מי בכלל רוצה לעקוב אחריהם? איך הוא יודע שהוא אכן מתאים למעקב? אהה הוא ראה שהוא צורך מוצר דומה … שהוא עוקב אחר המתחרה. מאעפן לגמרי כי בשתי האופציות הגדלתם את העוקבים אבל יצאתם סתומים (סתומים בפרופילים שלא באמת מעניינים).
אז לפני מספר חודשים נחשפה רשימה של מובילי דיעה בעלי המספר הגבוה ביותר של לייקים מזוייפים והיא פשוט נהדרת: אמנים, מגישי חדשות, זמרים ומי לא… מביך, ישנם כאלו שיותר מ 40% מהעוקבים הם פשוט לא בעלי רגליים. מה זה אומר, מה זה באמת שינה בקרב צעירים שזכו להטעיה? אז אינסטגרם הורידה להם במספרים, השאלה למה היא אפשרה את זה, למה עדיין אותם פרופילים שמציעים מכירה מהסוג הזה, קיימים בה? ואיפה הכלים המתקדמים של הרשת, אותם אלגורתמים שיודעים לזהות פעילות לא טבעית?
הצבא של אינסטגרם
לפי אינסטגרם, בנובמבר 2018 היא קלטה אותות שמשהו לא תקין קורה בזירה, וכתבה מפורשות שקם מערך נקיון לטובת הבלטת הערך המשמעותי ליוצרים, לעסקים, וחשוב מכל – לאנשים. על מנת להימנע מזיהום חמור ברשת, החלה להסיר לייקים, תגובות ועוקבים לא אמיתיים שנוצרו באמצעות בוטים (חשבונות כאלו קיבלו הודעה מאינסטגרם המתריעה על הסרת הפעילות הלא-אותנטית והבקשה חוזרת לשנות סיסמה כדי למנוע גישה לצד שלישי.
גם הרשות נכנסת לתמונה תרתי משמע
ועדת הסחר הפדרלית (FTC) פועלת לקידום תחרות, והגנה וחינוך צרכנים. בשנים האחרונות היא פתחה עיניים על נושא ההמלצות החברתיות של המשפיענים ברשתות השונות והבולטת בהן היא אינסטגרם, גן העדן של המשפיענים.
בשנת 2017 הפניות מצידם אל המשפיענים הלכו ותפחו … ואיתה הבקשה הברורה להציג פרסום בצורה שלא תטעה את הגולשים, ואף החלו לבצע בדיקות ישירות של הפוסטים שמציגים המשפיענים באינסטגרם. עוד הדגישו את ההנחיה לציין באופן גלוי ובולט בפוסטים שמדובר בתוכן פרסומי, שכן בטלפונים ניידים רואים רק חלק מן הטקסט – ולא בטוח שהגולש ילחץ על "קרא עוד", ובטח לא יתחיל לחפור ב- Hashtags.
המוטו: לכבד עיקרון בסיסי – האמת שבפרסום. ההמלצות חייבות להיות כנות ולא מטעות. המלצה שנכתבה על ידי מובילי דעה, חייבת לשקף את דעתו הכנה בלבד.
לסיכום:
מחכה כבר לראות בישראל, ולהרגיש אם יש השפעה על חווית המשתמש, האינטראקציות בין אנשים, איזה מאמץ מצד הגולשים יתגלגל, כמה זה יחזק את הטלויזיה של אינסטגרם, ומה הדבר הבא שהיא תכניס כדי להפוך את שנת 2020 ליצירתית יותר ובריאה עבור בני נוער.
על מה דיברו ב- F8 השנה?
להדרכות, השאירו פרטים

המדריך לשיווק באינסטגרם
מעוניינים להרחיב את הידע על שיווק באינסטגרם? ריכוז של חדשות, מאמרים וטיפים למשווקים השונים, מנהלי מדיה חברתית, בעלי עסקים וכל מי שיש לו פרופיל באינסטגרם - הרשת החברתית הכי פופולרית לתמונות.

איך לנהל מספר פרופילים באינסטגרם?
גם אינסטגרם נותנת לנו אפשרות לנהל מספר פרופילים. כל מה שעליכם לעשות הוא להוסיף את הפרופילים אותם אתם רוצים לנהל. ההספר המלא להוספת פרופילים באינסטגרם נמצא כאן.

הקרוסלה באינסטגרם הופכת להיות אורגנית
אינסטגרם השיקה תכונה חדשה אך מוכרת – הקרוסלה. אותה אחת המוכרת לנו מעולמות הפרסום, תפסה צורה אורגנית ומציגה פוסט אחד המכיל מקבץ תמונות וסרטונים (עד 10 פריטים). למה זה טוב? להביע רעיון, לגלות קסם, להוסיף מימד לפרופיל שלכם.